Inspiring Journey: A Man With 3 Fingers Built His Empire

So recently there is a video that went viral on facebook and it also appeared on my timelime too. Well some I just skip it but this one caught my attention and after watching it I felt so proud of his determination and dedication to build his empire despite of his physical disabilities.


The video that shows the determination and dedication of Khairul Nizam, a young man in his 30s with physical disabilities who builds his empire, Jamumall. The hard work pay-off and he also managed to support his family and a lot of people around him.



Here are some words from Khairul Nizam to all his readers on Facebook, so let’s check out his inspiring journey…

Diusia 30.. dgn keadaan cacat .. aku betsyukur dgn kehidupan .. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd , dan membina platform jualan jamumall.com .., aku happy mampu beli ape ku nak , mampu makan yg mewah , mampu travel ke dubai , korea , japan, australia dan byk negara aku dan sampai.. yg paling best aku dpt sediakan rumah meeah utk keluarga , tanggung family dan bersedekah setiap hari ...

Bukan nak riak ... tapi aku tau ramai sebenarnye org diluar sane nak jadi mcm aku , nak byk duit mcm aku , nk bahagiakan family mereka mcm aku .. tapiii adakah mereka sekuat aku??

Lihatlah aku ...


kehidupan aku dulu tak mcm ni. Bayangkan anda di dalam jasad aku.. makan perlu disuap, mandi perlu diuruskan, duduk perlu diangkat, dan tidor perlu dijaga, bukan mudah untuk aku meneruskan kehidupan seharian. 

Aku menanggung kehidupan ini bukan sehari , bukan tiga hari , bukan seminggu , bukan sebulan tetapi bertahun tahun !!! Ade ketika saya rasa sangat terkesan bile ade ketika bile sy haus, lapar, penat, takde org disisi.. tapi takkan aku nak mengharapkan mati??? Allah beri aku nyawa, nafas, sedikit kekuatan jari dan akal mesti ade sesuatu manfaat yg nak aku buat.  

Aku cube merenung dan mengimbas kehidupan ramai org diluar .. kalaulah aku di beri tubuh fizikal sempurna, boleh berjalan, berlari, melompat pasti akan aku gunakan sehabis baik untuk beri manfaat pada org lain. 

Aku melihat ramai yg malas untuk ubah hidup sendiri  , ramai yg suke bg bermacam alasan bile bekerja, ramai yg cepat giveup bile ade cabaran!! 

Ramai cube memilih untuk kerja senang, taknak susah, lebih memilih kehidupan susah tanpa usaha dengan kuat, sanggup berhenti kerja dan mengangur bertahun2 atas dasar ego boleh bergerak sendiri dan sanggup melihat keluarga dan org sekeliling susah. Paling terkesan nak bg duit mak dan ayah, family pun tak mampu ... Aku sedih !!! Terdetik keinginan aku untuk bantu mereka.


Jadi aku bangkit!!! Aku cuba buktikan pada masyarakat the best kehidupan adalah atas dasar bersyukur.. bersyukur dengan nikmat yg allah beri dan jangan sia2 kan , aku bangkit untuk beri manfaat pada org lain. Aku nak satu dunia nampak hanya 3 jari dan satu akal aku dpt melihat kegembiraan, senyuman ramai org2 di sekeliling aku. 


Kini aku sedar .. untuk berjaya dlm kehidupan, pekerjaan, mahupun bisnes bukan mudah. Tetapi atas keinginan yg kuat, kasih syg yg hebat, keberanian yg tinggi, suka berlajar dan improve diri, dan juga seorang yg berkomitmen tinggi membawa aku ketahap sekarang. 


Dan semua value yg ade dlm diri aku akan aku bawakan kedalam semua team aku dan masyarakat untuk mereka bangkit , bersemangat , dan berjaya!!!

Akhir kata ... kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan org sekeliling .. anda ade berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kite je mampu ubah diri kita!!

For more information about Inspiring Journey: A Man With 3 Fingers Built His Empire, please visit Khairul Nizam

Facebook: @nizamjamumall
Instagram: @nizamjamumall

No comments:

Post a Comment

COMMENT to show some LOVE ~ Thanks